Preiterrine met gebakken peer en parelhoen

Een terrine met als hoofdingrediënten prei, parelhoenfilet en spek. Gebakken peer, afgeblust met perenschnaps, zorgt voor een friszoet accent.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
30 minuten

Bereidingswijze

  1. Duw de stukjes prei echt strak vast in de RVS ringen en zet de ringen in een kleine braadslede. Verdeel de boter, jus en rozemarijn erover en zet 30 minuten in een oven van 150ºC. Schep regelmatig de boterjus over de prei zodat het niet uitdroogt en de prei konfijt in de jus. Schenk de jus uit de braadslede in een steelpan en zet de prei in de braadslede apart.
  2. Haal het vel van het parelhoen en sla de filet een beetje plat. Leg het vel naast een plakje ontbijtspek. Leg de parelhoenfilet hierop en bestrijk met de jus. Breng op smaak met peper en rol de filet op. Zet vast met een touwtje. Bestrooi alleen het vel met zout (het spek niet want dat is al zout). Verhit de olie in een pan en braad hierin de parelhoen rondom bruin. Zet circa 10 minuten in een oven van 100ºC om net gaar te worden.
  3. Verhit de gezouten boter en bak hierin de plakjes peer op hoge stand 1 minuut. Blus af met de schnaps (pas op, het kan vlam vatten) en laat verdampen. Zet de peer apart.
  4. Verwarm de jus en slap hem iets af en verfris hem met appelazijn en een druppeltje perenschnaps. Breng op smaak met peper en zout. Duw de prei-terrines uit de vorm, leg de peer en parelhoen erbij en schep er wat van de prei-jus over.

Ingrediënten

  • 4 preien, in stukjes van 5 cm
  • 50 g boter
  • 200 ml gevogeltejus (stazak)
  • 2 takjes rozemarijn, gerist
  • 4 parelhoenfilets met vel
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 4 el olijfolie
  • 20 g gezouten boter
  • ½ handpeer, in dunne plakken
  • 2 el perenschnaps + extra
  • appelazijn, naar smaak

Extra: 4 rvs ringen van ca. 8 cm

Bijpassende dranksuggestie

Bij de preiterrine is de Jean Loron Beaujolais Villages Les Belmonts perfect en mooi complementair.

Publicatie datum: 02 oktober 2023

Gerelateerde recepten