Gepofte en geroosterde groene kool met foie royale en vinaigrette van gewürztraminer

De savooiekool wordt eerst smakelijk gepoft met salie, knoflook en jus en vervolgens gegrild. Het resultaat is bijzonder, zeer smaakvol en geraffineerd door de foie royale en gewürztraminervinaigrette erbij.

Gang
Hoofdgerecht Tussengerecht Voorgerecht
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
1 uur

Bereidingswijze

  1. Verwijder eventuele lelijke bladeren van de kool en leg hem op een ruime, dubbele laag aluminiumfolie. Maak aan de bovenkant een kruislingse inkeping. Vul de kool met de salie, knoflook, witte peper en zout en schenk de jus erin. Vouw het folie rondom dicht en pof de kool circa 1 uur in een dichte barbecue of oven op 180°C. Vouw het folie open en laat de kool uitdampen. Bewaar de salie.
  2. Kook de wijn in tot 75 ml. Laat afkoelen en meng met de sjalot, mosterd en amandelolie. Breng de vinaigrette op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de kool in 4 parten (of in 8 parten als je kiest voor een voor- of tussengerecht). Rooster de kool op de barbecue of eventueel in een grillpan in een paar minuten lichtbruin. Bestrooi met peper en zout en leg op borden. Leg de plakjes foie royal op een bakplaat en brand de bovenkant kort met een gasbrander. Leg ze naast de kool. Schep er wat van de vinaigrette over en garneer met de salie. Serveer met brood en boter.

Ingrediënten

  • 1 kleine groene (savooie)kool
  • 8 takjes salie
  • 4 teentjes knoflook, in plakken
  • 100 ml gevogeltejus
  • ½ fles gewürtztraminer
  • 1 sjalot, zeer fijngesnipperd
  • 1 tl grove mosterd
  • 6 el amandelolie
  • 8 plakjes foie royale ganzenlever (ca. 3 cm)

Bijpassende dranksuggestie

Serveer bij de groene kool de Yering Station Village Pinot Noir. Deze lichtvoetige rode wijn heeft voldoende frisheid en de zuren passen mooie bij de vinaigrette.

Publicatie datum: 02 oktober 2023

Gerelateerde recepten