Pastinaakrisotto met Oude Rotterdammer

De intense, aromatische en een tikkeltje zoete smaak van pastinaak pas perfect in romige risotto. De zeer oude Rotterdammer kaas maakt dit Italiaanse gerecht op authentiek Hollandse wijze af.

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Snijd de onderste helften van de pastinaken in plakjes en zet apart. Snijd de rest in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de pastinaak in fijne brunoise. Verwarm 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de plakjes pastinaak in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Keer regelmatig en breng op smaak met peper en zout. Zet apart.
  2. Verhit de overige olie in een ruime pan en bak hierin de pastinaakbrunoise met de sjalot en bleekselderij in circa 6 minuten lichtbruin.
  3. Voeg de rijst toe en bak 3 minuten mee. Voeg de witte wijn toe en laat inkoken. Meng vervolgens al roerend een soeplepel van de hete bouillon erdoor en blijf roeren tot het is opgenomen. Vul weer aan met bouillon en maak op deze manier al roerend de rijst beetgaar.
  4. Voeg de boter toe en laat met het deksel op de pan even staan. Roer alles door, verdeel over borden of kommen, en verdeel de plakken pastinaak erover. Bestrooi met lavas en kaas naar smaak.

Ingrediënten

  • 2 pastinaken, geschild
  • 6 el olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 50 g bleekselderij, fijne brunoise
  • 240 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • ca. 800 ml groentebouillon, kokendheet
  • 50 g boter
  • enkele blaadjes lavas, in dunne reepjes
  • Oude Rotterdammer, geraspt

Bijpassende dranksuggestie

Een risotto is fijn met een Italiaanse wijn. Schenk daarom bij de pastinaakrisotto de aromatische Corte Ibla 1697 Grillo bio

Publicatie datum: 02 oktober 2023

Gerelateerde recepten