Compote van cranberry's met sabayon van koffie

Compote van cranberry's met sabayon van koffie  

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
25 minuten

Bereidingswijze

  1. Doe de cranberry’s met de steranijs, de suiker en het sap en de rasp van de limoen in een steelpan en verwarm langzaam tot de cranberry’s openbarsten. Laat pruttelen tot het mooi zacht is geworden. Breng indien gewenst nog wat verder op smaak met suiker. Verwijder de steranijs en laat terugkoelen.
  2. Plaats een pan met water op het vuur en breng tegen het kookpunt.
  3. Doe de espresso met de koffielikeur en de eidooiers in een kom die past op de pan en klop goed los.
  4. Klop de massa met behulp van een handmixer tot deze zeer luchtig is geworden en de belletjes zijn verdwenen. Er dient een sabayon van ongeveer 70 °C te zijn ontstaan die mooi homogeen is. Als je met een lepel een streep trekt in de sabayon blijft deze staan.
  5. Neem van het vuur en klop vervolgens volledig koud met de handmixe door.
  6. Verdeel de compote over 4 martiniglazen en schep er de lobbige sabayon over.
  7. Rasp er met een microplane een koffieboontje overheen en garneer met topjes atsina cress.

Ingrediënten

  • 340g cranberry's
  • 4 steranijzen
  • 4 el kristalsuiker
  • sap en rasp van ½ limoen
  • 2 kopjes krachtige espresso
  • 2 borrelglaasjes koffielikeur
  • 4 eidooiers
  • 4 koffieboontjes
  • 8 topjes atsina cress

Publicatie datum: 31 oktober 2023

Gerelateerde recepten