Clafoutis met mandarijn

Clafoutis met mandarijn, geserveerd met vanille-ijs en diverse bereidingen van mandarijn  

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
8
Bereidingstijd
45 minuten
Wachttijd
4 uur
Oventijd
25 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de suiker met het water in een steelpan tot de suiker is opgelost. Laat kort doorkoken en neem van het vuur.
  2. Snijd van 1 mandarijn uiterst dunne plakjes, haal ze kort door de suikersiroop en leg op een bakmatje. Droog tot krokante chips in de oven van 65 °C gedurende ongeveer 4-6 uur.
  3. Pel 4 mandarijnen, schraap er het witte vliesje af en leg de vruchten in de suikersiroop. Verwarm tot ongeveer 80 °C en laat 15 minuten zachtjes pocheren. Neem uit het vocht en laat afkoelen.
  4. Rasp de schil van de laatste mandarijn en doe samen met het sap en 15 cl van de siroop in een steelpan. Laat nog iets inkoken en koel terug.
  5. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  6. Klop voor de clafoutis met behulp van een handmixer de eieren met de basterdsuiker wit. Spatel er de bloem en een snufje zout doorheen en voeg de gesmolten boter toe. Meng kort door.
  7. Roer er beetje bij beetje de melk doorheen.
  8. Vet een springvorm of quichevorm goed in en schenk er het beslag in.
  9. Pel de mandarijnen, snijd in de lengte doormidden en druk met de gesneden kant naar boven in het beslag.
  10. Plaats in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar.
  11. Neem uit de oven en laat afkoelen. Ontvorm.
  12. Garneer de clafoutis met gepocheerde mandarijn en de chips en lepel er de siroop overheen. Garneer eventueel met de gedroogde mandarijn en serveer met een bolletje vanille-ijs.

Ingrediënten

  • 6 mandarijnen
  • 100g kristalsuiker
  • 100ml water
  • 8 kleine bolletjes vanille-ijs
  • optioneel: 4 tl gedroogde mandarijn

Voor de clafoutis

  • 8 mandarijnen
  • 90g tarwebloem
  • 3 eieren
  • 65g witte basterdsuiker
  • 225ml melk
  • 35g gesmolten roomboter
  • snufje zout

Publicatie datum: 31 oktober 2023

Gerelateerde recepten