Sticky-appel Tatin

Een Nederlandse appeltaart... maar dan héél anders. Hij ligt op de kop, we gebruiken cakebeslag in plaats van deeg en de suiker wordt flink gekaramelliseerd. Het resultaat: een mix van appelcake, sticky toffee en tarte Tatin. Delicious!

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
8
Bereidingstijd
20 minuten

Bereidingswijze

  1. Zet 100 gram suiker met 3 eetlepels water in een steelpan op de warmtebron. Kook tot een donkere karamel en verdeel de karamel over de taartbodem. Boor het klokhuis uit de appels en snijd de appels doormidden. Verdeel de helften met de bolle kant naar beneden over de karamel. Snijd de rest van de appels in stukken en duw deze in de gaten tussen de halve appels.
  2. Klop de boter met 150 gram suiker en de vanillepuree tot een crème. Meng de eieren er een voor een door, samen met een paar eetlepels bloem. Spatel ten slotte de rest van de bloem erdoor. Verdeel dit mengsel over de appels en zet het in een oven van 160°C. Bak de taart in circa 1 uur gaar (controleer op gaarheid met een satéprikker).
  3. Keer de taart op een rooster en laat afkoelen. Zet de taart op een bord of schaal. Zet de overige suiker met 3 eetlepels water in een steelpan op de warmtebron. Kook tot een donkere karamel en verdeel de karamel over de taart. Serveer met ijs of geklopte slagroom.

Ingrediënten

  • 350 g suiker
  • 5 stevige handappels, geschild
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanillepuree
  • 4 eieren
  • 200 g bloem

Extra: 1 dichte taartvorm (ca. 24 cm ø), ingevet en bestoven met bloem

Publicatie datum: 02 oktober 2023

Gerelateerde recepten