Vichyssoise met mosselen

Preisoep met aardappel en groentebouillon, verrijkt met crème fraîche en geserveerd met mosselen, bosui en dille voor een verfijnde smaakervaring.

Gang
Hoofdgerecht Lunchgerecht
Aantal Personen
6
Bereidingstijd
20 minuten

Bereidingswijze

  1. Verhit een ruime soeppan en schep de mosselen erin. Blus af met de witte wijn en stoom de mosselen in 5 minuten open. Schep de mosselen in een vergiet en vang het vocht op.
  2. Verhit de boter in dezelfde pan en bak hierin de prei met de ui en knoflook 10 minuten. Voeg de aardappel, bouillon en het mosselkookvocht toe en breng alles aan de kook. Kook op lage stand in circa 20 minuten alles gaar. Maal glad in de blender of met een staafmixer. Voeg al draaiend de crème fraîche toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  3. Haal intussen bijna alle mosselen uit de schelp (houd er enkele achter voor garnering). Schep de soep met de mosselen in kommen, borden of koppen en verdeel de mosselen in de schelp erover. Garneer met de bosui en de dille.

Tip- Op een koude herfstdag is de soep warm lekker. Maar is het nog warm voor de tijd van het jaar, dan is deze ook koud lekker. Corrigeer dan wel een beetje met peper en zout.

- Geen fan van mosselen? Je kunt de soep ook garneren met (warm) gerookte zalm, forel of zeebaars.

- Liever vegetarisch? Garneer met kaas naar keuze, bijvoorbeeld met een pittige blauwe kaas zoals roquefort.

Ingrediënten

  • 1 kilo mosselen, afgespoeld
  • 1 glas witte wijn
  • 20 g boter
  • 4 prei, in ringen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 bosui, in ringetjes
  • 2 takjes dille, fijngesneden

Publicatie datum: 24 juni 2024

Gerelateerde recepten