Dame Blanche

Panna cotta met citroensorbet, perzik en abrikoos  

Gang
Nagerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
40 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en zet ze op in een steelpan met 5 cl van het perzikvocht. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes smoren en voeg dan de geleisuiker toe. Laat 2 minuten goed doorkoken. Verfris eventueel met een beetje citroensap. Laat terugkoelen en opstijven.
  3. Haal met een zesteur mooie zestes van de citroen en blancheer driemaal in telkens schoon water. Verwarm een paar lepels van de perziksiroop en kook er de zestes in op. Giet af en laat uitlekken. Strooi een beetje kristalsuiker op een bord en rol er de zestes doorheen zodat een mooi suikerlaagje ontstaat.
  4. Meng het amandelschaafsel met het eiwit en voeg er 40 gram kristalsuiker aan toe. Meng goed door en verdeel als een dun laagje op een bakmatje. Bak het goudbruin en krokant in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
  5. Snijd van 2 perziken uiterst dunne plakjes en rol er 4 mooie roosjes van. Snijd een gedeelte van de perziken in mooie blokjes.
  6. Pureer de rest van de perzik met een beetje van de siroop tot een mooie saus.
  7. Leg de panna cotta in het midden van het bord en laat op het bord ontdooien.
  8. Schep de compote van abrikozen in het midden van de ring.
  9. Bekleed de ring met de blokjes perzik en het roosje van perzik en garneer met bloemblaadjes, stukjes amandelkoek en de gesuikerde citroen.
  10. Leg een groter stukje van de amandelkoek op de ring en schep er een bolletje citroensorbet op.
  11. Lepel er ten slotte de perziksaus omheen.

Tip: de kindervariant

Met de ingrediënten voor deze Dame Blanche maak je ook voor je kinderen een dessert dat hen zeker zal aanspreken. Je hoeft er niets extra's voor in huis te hebben, behalve enkele blaadjes gelatine, en kunt verder dezelfde componenten gebruiken als voor de volwassenenversie.

  

1. Weeg de saus van perzik af, verwarm en los er per dl vocht 1,5 blaadje geweekte gelatine in op. Giet deze gelei in een ring en laat goed opstijven.

  

2. Gebruik de cilinder van perzikgelei als basis en leg er een halve ring panna cotta op als mond.

  

3. Gebruik 2 kwartjes panna cotta als wenkbrauwen en garneer de rest van het dessert als componenten om het verder aan te kleden: amandelkoek met bolletjes citroensorbet als ogen met een plakje perzik als pupil.

  

Met stukjes perzik en bloemblaadjes maak je de wenkbrauwen helemaal af.

Ingrediënten

  • 4 Debic Shapes panna cotta
  • 1 pot perziken op lichte siroop
  • 100g gedroogde abrikozen
  • 75g geleisuiker
  • 1 citroen
  • kristalsuiker
  • 100g amandelschaafsel
  • ½ eiwit
  • 4 bolletjes citroensorbet
  • 4 eetbare viooltjes

Publicatie datum: 31 oktober 2023

Gerelateerde recepten