Herten leven in roedels en houden zich het liefst op in grote, dichte bossen en dichtbegroeide moerassen. Het hert is al sinds de prehistorie het meest bejaagde wild ter wereld. Het vlees is gezond en het hert kan van kop tot staart gebruikt worden. Gebakken, gestoofd of gekookt: met hert serveer je een prachtig stuk wild, met een subtiele wildsmaak en een mooie structuur.
Combineert goed met o.a.:
Pompoen - salie - jeneverbes
Jachtseizoen:
1 augustus t/m 15 februari
(Nieuw-zeelands hert: jaarrond verkrijgbaar)
Als het na de zomer guur en koud wordt en de rosé en witte wijn verruild worden voor bockbier en rode wijn, is het tijd voor wild op de kaart.
De gebruikelijke bestervingstijd van hert is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het dier. “In die periode wordt het dier afgehangen, zodat het vlees rijpt en malser wordt. Net na de bejaging treedt eerst de ‘rigor mortis’ in en is het dier nog niet geschikt om te verwerken. Zodra dit uit het vlees is verdwenen, kan het verwerkt en bereid worden”, vertelt Mariëlle. Toen ze 25 jaar geleden haar jachtdiploma haalde, was jagen nog echt een mannenbezigheid. “Dat is gelukkig veranderd! Inmiddels zijn er een paar duizend vrouwelijke jagers in Nederland.” Als professional gaat ze altijd alleen op pad. “Nou ja, mijn man en ik gaan wel samen het veld in, maar we jagen apart om onze succeskansen te vergroten.” Mariëlle geniet van het ‘ongewisse’ dat komt kijken bij het bestaan van een jager: “Ik noem het de X-factor. Elke dag beleef ik weer een ander avontuur, en elke dag leer ik bij. Dat is maar goed ook, want kennis, ervaring en inzicht bepalen de kans van slagen in het veld.”
Het daadwerkelijke schot beschouwt Mariëlle als een afsluitende handeling van een heel proces: “Als jagers zijn we het hele jaar bezig met het in kaart brengen van de wildstand in een gebied. Jagen gaat over flora- en faunabeheer; uiteindelijk leveren wij een bijdrage aan de juiste balans in de natuur. Zo krijgen we toestemming om te jagen als er bijvoorbeeld te veel vraat- en veegschade is, als er voor dieren te weinig voedsel is in een gebied, of als de samenstelling van de populatie uit evenwicht is.” Jager ben je dus het hele jaar door. Al kijkt Mariëlle wel extra uit naar de traditionele wildperiode: “Het culinaire aspect van de jacht is natuurlijk de kers op de taart.” Ook Sietse kan niet wachten. Hij zit boordevol plannen voor mooie gerechten: “Wild luidt een nieuw seizoen in waarin we los kunnen gaan met mooi vlees en weer andere groenten. Bij voorkeur buiten de gebaande paden, dat vind ik echt te gek.”
Cervena hertenvlees is afkomstig van de Silver Fern Farms, de grootste producent van Nieuw-Zeeland. Dit hertenvlees staat voor superzacht, eerste kwaliteit vlees geproduceerd volgens exacte specificaties.
Om het welzijn van de dieren te garanderen wordt er gewerkt volgens het Animal Welfare protocol. Hierdoor ben je verzekerd van een diervriendelijk, veilig en verrukkelijk stukje vlees op je bord.
Combineert goed met o.a.:
Pompoen – salie – jeneverbes
Jachtseizoen:
Jaarrond beschikbaar
Verkrijgbaar assortiment: