Hertenbiefstuk met noten, aardappelgratin en zuurkool

Zachte zuurkool gestoofd in eendenvet en witte wijn, geserveerd met hertenbiefstuk, aardappelgratin en rode wijnjus.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
30 minuten
Wachttijd
1 uur

Bereidingswijze

  1. Verwarm het eendenvet in een braadpan en bak hierin de ui met het karwijzaad op middelhoge stand 5 minuten. Voeg de zuurkool, laurier en witte wijn toe en stoof alles op laag vuur met het deksel op de pan 1 uur. Roer af en toe.
  2. Kook de jus de veau met de fond en rode wijn in een steelpan in tot de helft. Meng met de cranberry confituur en laat nog even doorstoven. Zeef en zet apart.
  3. Bereid de gratin volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Dep de biefstukken droog en bestrooi met peper en zout. Meng de amandelen, walnoten en pompoenpitten door elkaar en wentel de biefstukken erdoor. Verhit de boter en bak hierin de biefstukken op middelhoge stand rondom lichtbruin in 5 minuten. Leg de biefstuk op een ovenschaaltje en zet 20 minuten in een oven of warmhoudkast van 55ºC zodat de biefstuk warm is vanbinnen maar zeker niet gaar.
  5. Bak het ontbijtspek in een droge, hete pan in 5 minuten rondom bruin. Laat afkoelen en verkruimel de plakken grof. Meng het spek met de zuurkool. Snijd de biefstukken in dikke plakken. Serveer de zuurkool met de biefstuk en leg er een plak gratin naast. Serveer met de saus.

Ingrediënten

  • 2 el eendenvet of boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ tl karwijzaad
  • 250 g zuurkool, uitgelekt
  • 1 vers laurierblad
  • ½ fles witte wijn
  • 100 ml jus de veau
  • 200 ml wildfond
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el cranberry confituur
  • 4 dikke plakken aardappelgratin
  • 4 hertenbiefstukken van ca. 100 g
  • 2 el amandelen, grof gehakt
  • 2 el walnoten, grof gehakt
  • 2 el pompoenpitten, grof gehakt
  • 4 plakken ontbijtspek

Publicatie datum: 28 augustus 2024