Krachtige soep van gamba's met noordse garnalen en aardappel

Bisque van garnalen met crème fraîche, noordse garnalen en zeegroente

Gang
Tussengerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
1 uur
Wachttijd
2 uur

Bereidingswijze

  1. Maak voor de bisque de venkel, de knoflook en de sjalot schoon en hak niet te fijn.
  2. Verwarm in een ruime pan met dikke bodem een scheutje olijfolie tot deze gloeiendheet is geworden. Voeg er de schalen en de koppen van de garnalen aan toe en laat stevig bakken tot het flink kleurt.
  3. Zet het vuur iets lager en voeg de venkel, sjalot, knoflook en laurier toe. Laat lekker meebakken en voeg dan de tomatenpuree toe. Schep goed om en laat nog 2 minuten bakken.
  4. Blus af met de pastis en breng tegen de kook. Voeg het water toe en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat afgedekt 1 uur zachtjes pruttelen.
  5. Mix het geheel met behulp van een krachtige staafmixer of in de blender tot een grof geheel. Wrijf door een zeef en giet terug in de pan. Laat nog 15 minuten zonder deksel trekken en kruid met zout en peper.
  6. Wrijf door een fijne zeef en houd apart tot het moment van serveren.
  7. Schil voor de blini’s de aardappels, snijd grof en kook volledig gaar in gezouten water.
  8. Wrijf de gare aardappels door een zeef en laat iets afkoelen. Voeg de bloem, crème fraîche en ei toe en kruid lichtjes met zout en peper. Meng tot een glad beslag.
  9. Bak net voor het serveren blini’s door een beetje olie te verwarmen in een antiaanbakpan en er kleine hoopjes van het beslag in te scheppen. Bak tot de onderkant gestold en licht gekleurd is. Draai om en bak de andere kant op dezelfde manier.
  10. Roer de crème fraîche los met citroensap, -rasp, fleur de sel en versgemalen peper. Schep in een spuitzakje met een glad mondje en spuit 4 kleine cilinders op een bakmatje. Vries minimaal 1,5 uur aan, zodat het stevig wordt.
  11. Neem uit de vriezer en druk de noordse garnalen harmonieus op de cilinder. Plaats met behulp van een spatel in het midden van een diep bord en laat op het bord ontdooien.
  12. Spoel de zeesla en de dulse goed af onder de kraan. Dep droog en dresseer luchtig in het midden van het bord. Garneer eventueel met topjes verse kruiden, cress, eetbare bloemetjes of zeekraal.
  13. Schenk aan tafel de hete bisque bij het gerechtje. Serveer er de aardappelblini’s apart bij.

Tip

In plaats van pastis kun je ook witte wijn gebruiken.

Gemakstip

Geen tijd of zin om de soep zelf te maken? Gebruik dan kant-en-klare kreeftenfond als basis.
Kies voor kant-en-klare blini’s. 

Serveertip

Wil je het heel luxe maken, serveer het gerechtje dan met een lepeltje kaviaar. 

Ingrediënten

  • 150 g crème fraîche
  • Rasp en sap van ¼ citroen
  • 50 g dulse
  • 50 g zeesla
  • 250 g noordse garnalen
  • Versgemalen peper
  • Fleur de sel
  • Optioneel: topjes zeekraal, cress of groene kruiden

Voor de bisque

  • 1 venkel
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g schallen en/of koppen van black-tiger- of vannameigarnalen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 grote el tomatenpuree
  • 1 glaasje pastis
  • 1,5 l water
  • Scheutje olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zeezout

Voor de aardappelblini's

  • 250 g kruimige aardappels
  • 65 g tarwebloem
  • 75 g crème fraîche
  • 1 ei
  • Versgemalen peper
  • Zout

Publicatie datum: 13 november 2024