Shortribs met een lak van herfstbier

Sous-vide gegaarde shortribs met een stroop van herfstbock, gepofte flespompoen en gebakken paddenstoelen

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
35 minuten
Wachttijd
1 uur

Bereidingswijze

  1. Bereid de kamado barbecue voor om indirect te kunnen grillen waarbij de temperatuur in de indirecte zone ongeveer 140-150 °C mag bedragen.
  2. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden. Lepel de zaadlijsten uit de flespompoen en besprenkel aan de gesneden kant met olijfolie. Kruid rijkelijk met zout en peper.
  3. Leg met de ongesneden kant naar beneden in de indirecte zone en laat ongeveer 1 uur zachtjes poffen.
  4. Lepel het vlees uit de schil als de pompoen helemaal gaar is. Draai het vlees in de blender met 50 gram daslookboter tot een romige puree.
  5. Maak voor de lak de ui en de knoflook schoon en snipper zeer fijn. Fruit lichtjes aan in een steelpannetje met een druppeltje olie. Blus af met het bier en breng aan de kook.
  6. Voeg de honing toe en laat het geheel zachtjes indampen tot het lichtjes stroperig wordt. Voeg de tomatenketchup en de mosterd toe en laat nog iets indampen. Het mag de smaak en structuur van barbecuesaus krijgen. Verfris de lak met citroensap en -rasp.
  7. Haal de shortribs uit de verpakking, portioneer en leg ze in een vuurvaste schaal in de indirecte zone van de kamado. Voeg wat extra houtsnippers toe en laat zo’n 15 minuten zachtjes roken.
  8. Smeer de vleeskant van de shortribs rijkelijk in met de lak en laat nog 15 minuten zachtjes roken. Blijf tussendoor insmeren met de lak, zodat een glimmende laag ontstaat.
  9. Snijd of scheur ondertussen de paddenstoelen en bak ze in een klontje daslookboter in een bakpan goudbruin. Kruid lichtjes met zout en peper.
  10. Smeer een lekkere streep van de pompoenpuree op het bord en leg er een gelakte shortrib op.
  11. Verdeel er de paddenstoelen overheen en bestrooi met de geroosterde pompoenpitten.

Gemakstip

In plaats van de lak vanaf de basis te maken, kun je er ook voor kiezen om deze te vervangen door kant-en-klare barbecuesaus.

Tip

In plaats van voorgegaarde shortribs kun je voor dit recept ook de verse shortribs van Kaldenberg gebruiken.

In plaats van honing kun je in de lak ook bruine basterdsuiker of kandijsuiker gebruiken.

Wil je het gehele gerecht op de barbecue bereiden, dan kan dat zeker. Zowel de paddenstoelen als de lak kun je in een skillet op de barbecue bereiden. 

Ingrediënten

  • ½ flespompoen
  • 65 g daslookboter
  • 4 sous-vide gegaarde shortribs
  • 400 g gemengde paddenstoelen
  • 2 el geroosterde pompoenpitten
  • Scheutje olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Voor de lak met herfstbier

  • ½ zoete ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flesje herfstbier
  • 125 g honing
  • 2 dl tomatenketchup
  • 2 el gladde mosterd
  • ½ citroen

Publicatie datum: 13 november 2024