Ricotta uit de oven met citrusfruit

Ricotta uit de oven met citrusfruit en honing 

Gang
Lunchgerecht Brunchgerecht Hapje
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
25 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Klop met behulp van een handmixer de roomboter met de rietsuiker en de helft van de honing tot een luchtig mengsel.
  3. Rasp er de schil van een halve sinaasappel bij en voeg de tarwebloem, de eieren en de ricotta toe.
  4. Klop nog kort door tot een glad mengsel is ontstaan. Verdeel over 4 vuurvaste schaaltjes (ramequins) en plaats ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. De baked ricotta is goed als deze goudbruin is gebakken en ietwat opgeblazen is.
  5. Pers het sap van 1 sinaasappel uit in een steelpan en voeg er de rasp van een halve sinaasappel en de rest van de honing aan toe. Laat stevig inkoken tot het licht stroperig wordt.
  6. Voeg er de elitehaver aan toe en laat enkele minuten pruttelen in de siroop.
  7. Snijd de schillen van de rest van de citrusvruchten en snijd in dunne plakjes.
  8. Leg de plakjes citrusfruit harmonieus op de warme baked ricotta en lepel er rijkelijk de warme noten met de aanhangende siroop overheen.

Tip

In plaats van elitehaver kun je iedere andere soort noten of je eigen melange van noten gebruiken. 

Ingrediënten

  • 50 g zachte roomboter
  • 50 g rietsuiker
  • 4 el honing
  • 1 el tarwebloem
  • 2 eieren
  • 400 g ricotta
  • 2 handsinaasappels
  • 1 rode grapefruit
  • 1 bloedsinaasappel
  • 150 g elitehaver

Optioneel

  • Pitahaya
  • Kumquat

Publicatie datum: 13 november 2024