Gesmoorde schelpdieren met tomaat

Gesmoorde schelpdiertjes met tomaat, venkel en pastis

Gang
Bijgerecht Tussengerecht Voorgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
25 minuten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Snijd de baguette schuin in dunne plakken en leg op een bakplaat. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en kruid met zout en peper. Laat goudbruin roosteren in de voorverwarmde oven.
  3. Spoel de scheermessen en de vongole onder koud stromend water om eventueel zand te verwijderen. Controleer of er geen kapotte schelpen tussen zitten, verwijder deze dan. Laat de schelpdiertjes uitlekken.
  4. Snijd de venkel ragfijn. Hak de knoflook. Snipper de sjalot. Snijd de kerstomaatjes doormidden.
  5. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime hapjespan en smoor er de sjalot en de knoflook met het venkelzaad in aan.
  6. Voeg de venkel toe en laat enkele minuten smoren. Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en laat smoren tot ze zacht zijn geworden en vocht beginnen los te laten.
  7. Blus de pan af met de pastis en laat tot de helft reduceren.
  8. Voeg de schelpdieren toe, schep een paar keer om en dek de pan af met een deksel. Laat ongeveer 5 minuten op hoog vuur smoren. Controleer of de schelpen openstaan, laat anders nog kort smoren.
  9. Voeg de gesneden dille toe en schep nog eenmaal om.
  10. Schep de schelpdiertjes met de groenten en het vocht in een diep bord en serveer er de toast bij.

Tip

Je kunt volop variëren met de schelpdieren die je gebruikt voor dit gerecht. Denk ook eens aan kokkels, petoncles, tapijtschelpen enzovoorts. Laat je leiden door het seizoensassortiment.

Ingrediënten

  • ½ baguette
  • 500 g scheermessen
  • 500 g vongole
  • ¼ venkel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 200 g kerstomaatjes
  • ½ tl venkelzaad
  • 1 dl pastis
  • 2 el fijngesneden dille
  • Scheutje olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Publicatie datum: 13 november 2024