Gebakken tournedos met paddenstoelen

Perfect gebakken tournedos met een rijke rodewijnsaus, geserveerd met gebakken paddenstoelen, pastinaak en een luxe toevoeging van gebakken Foie Royale.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
40 minuten

Bereidingswijze

  1. Fruit de sjalot en knoflook in een beetje boter op middelhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de rode wijn en het takje rozemarijn toe en laat de saus inkoken tot ongeveer de helft. Voeg de runderbouillon en honing toe en laat nogmaals inkoken tot de saus licht dikker wordt. Haal het takje rozemarijn eruit, breng op smaak met zout en peper, en monteer de saus met een klontje koude boter voor een mooie glans.
  2. Laat de tournedos op kamertemperatuur komen. Bestrooi royaal met zout en peper. Verhit een pan met 1 el olijfolie en 1 el boter. Bak de tournedos 2-3 minuten per kant op middelhoog vuur voor medium-rare, of langer naar voorkeur. Laat het vlees 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  3. Schil de pastinaken en snijd ze in gelijke stukken of steek ze uit met een ronde vorm. Verhit 1 el boter in een pan en bak de pastinaak goudbruin aan beide kanten. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Maak de paddenstoelen schoon en snijd grotere exemplaren in stukken. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Voeg op het einde een klein beetje boter toe en breng op smaak met zout en peper.
  5. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Bak de uitgestoken schijfjes Foie Royale kort aan beide kanten (ongeveer 30 seconden per kant) tot ze goudbruin en licht krokant zijn. Let op: de foie kan snel smelten.
  6. Leg de tournedos op een bord en drapeer de rodewijnsaus ernaast. Verdeel de gebakken pastinaak, paddenstoelen en Foie Royale elegant rondom het vlees. Garneer met verse tijmblaadjes.

Tip

  • Leg de tournedos op een bord en drapeer de rodewijnsaus ernaast. Verdeel de gebakken pastinaak, paddenstoelen en Foie Royale elegant rondom het vlees. Garneer met verse tijmblaadjes.
  • Rooster de schillen van de pastinaak met een beetje olie, zout en kruiden in de oven tot chips als een knapperige garnituur.De pompoenbolletjes kunnen op voorhand gemarineerd worden.  
  • Snijd restanten van de Foie Royale in kleine stukjes en vries ze in. Deze kun je later gebruiken in een saus of als smaakmaker in een risotto.  

Ingrediënten

  • 4 tournedos (ca. 150-180 g per stuk)
  • 300 g gemengde paddenstoelen (bijv. shiitake, oesterzwammen, kastanjechampignons)
  • 2 grote pastinaken
  • 100 g Foie Royale (uitgestoken in ronde schijfjes)
  • 1 el olijfolie
  • 2 el boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse tijm voor garnering

Voor de rodewijnsaus

  • 200 ml La Mascota Unánime Gran Vino Tinto (of een andere krachtige rode wijn)
  • 100 ml runderbouillon
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 tl honing
  • 1 el boter (voor het monteren van de saus)
  • Zout en peper naar smaak

Publicatie datum: 29 november 2024