Everzwijnrugfilet met knolselderpuree

Sappige everzwijnrugfilet geserveerd met een romige knolselderpuree, gemengde paddenstoelen en krokant gebakken boerenkoolblad.

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4
Bereidingstijd
45 minuten

Bereidingswijze

  1. Laat de filets op kamertemperatuur komen. Bestrooi ze royaal met zout en peper. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de filets aan beide kanten goudbruin, ongeveer 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte. Voeg de boter, tijm en knoflook toe en bedruip de filets met de boter tijdens het bakken. Haal de filets uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
  2. Kook de blokjes knolselder in gezouten water tot ze zacht zijn (ongeveer 15 minuten). Giet af en pureer in een keukenmachine met de room en boter tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Maak de paddenstoelen schoon en snijd grotere exemplaren in stukken. Verhit de olijfolie en boter in een pan en bak de paddenstoelen op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout, peper en peterselie.
  4. Verhit de oven voor op 180°C. Bestrijk de boerenkoolbladeren met olijfolie en leg ze op een bakplaat. Bestrooi met zout en bak ongeveer 8-10 minuten tot ze krokant zijn.
  5. Verdeel de knolselderpuree over de borden en schik de gemengde paddenstoelen ernaast. Leg de everzwijnrugfilet naast de puree en voeg een krokant boerenkoolblad toe aan elk bord. Garneer met rode bietencress en eventueel wat extra peterselie of kruiden.

Ingrediënten

everzwijnrugfilet

  • 4 everzwijnrugfilets (ca. 150 g per stuk)
  • 1 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 1 takje tijm
  • 1 teentje knoflook (gekneusd)
  • Zout en peper naar smaak

Knolselderpuree

  • 1 knolselder (ca. 500 g), in blokjes
  • 200 ml room
  • 1 el boter
  • Zout en peper naar smaak

Gemengde paddenstoelen

  • 300 g gemengde paddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood, shiitake, en oesterzwammen)
  • 1 el olijfolie
  • 1 el boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 tl fijngehakte peterselie

Boerenkoolblad

  • 4 bladeren boerenkool
  • 1 el olijfolie
  • Zout naar smaak

Garnering

  • Rode bietencress
  • Extra peterselie of verse kruiden

Publicatie datum: 29 november 2024