Aziatische zalm

Zachtgegaarde zalmzijde met teriyakisaus, gegaard op cederhout

Gang
Tussengerecht Voorgerecht Hoofdgerecht
Aantal Personen
8 10
Bereidingstijd
15 minuten
Oventijd
40 minuten

Bereidingswijze

  1. Week de cederhouten plank ongeveer 1 uur in koud water. Laat daarna goed uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 140 °C.
  3. Schraap onder de kraan de schubben van het vel van de zalmzijde. Dep de zijde zeer goed droog. Snijd de zalmzijde mooi bij en verwijder eventuele graten.
  4. Smeer de zalmzijde rijkelijk in met de teriyakisaus en kruid eventueel nog lichtjes met versgemalen peper. Rasp er de limoenschil overheen.
  5. Leg de zalmzijde op het geweekte cederhout en plaats 20 minuten (afhankelijk van de dikte van de zijde) in de voorverwarmde oven.
  6. Verhoog na die tijd de temperatuur naar 180 °C en laat nog 8 minuten garen. De saus zal nu lichtjes gaan karamelliseren.
  7. Neem uit de oven en bestrooi met de furikake.
  8. Optioneel kun je de zalmzijde toppen met topjes cress, fijngesneden bosui of dungesneden ringetjes rode peper.
  9. Haal aan tafel met behulp van 2 vorken mooie stukjes zalm los en serveer aan je gasten.

Tip

Serveer de zalmzijde lauwwarm als luxe component bij de borrel of als voorgerecht. Direct uit de oven kan de zalmzijde geserveerd worden als shared hoofdgerecht. Serveer er dan je favoriete groentecomponenten bij.

Ingrediënten

  • 1 cederhouten plankje
  • 1 hele zalmzijde met vel
  • 15 cl teriyakisaus
  • Rasp van ½ limoen
  • 1 el furikake
  • Versgemalen peper

Optioneel

  • ¼ bakje mustard cress
  • ¼ bakje borage cress
  • ¼ bakje affilla cress
  • Eetbare anjers

Publicatie datum: 13 november 2024