Voorjaarsstol met vulling van pistache

Tulband gevuld met pistachecrème, gedroogde cranberry’s en pistachenoten

Gang
Brunchgerecht Lunchgerecht Nagerecht Hapje
Aantal Personen
1
Bereidingstijd
35 minuten
Wachttijd
1 uur 30 minuten
Oventijd
40 minuten

Bereidingswijze

  1. Meng in de planeetmenger (keukenmachine) de bloem met de lauwwarme melk, de suiker, het zout, het ei, de gist en de boter. Kneed nog enkele minuten stevig door. Voeg er de pistachenoten en de cranberry’s aan toe en meng nog even goed door. Dek af met een vochtige doek. Laat op een warme plek een uur rijzen.
  2. Maak ondertussen de vulling door het water in een steelpan te verwarmen met het roompoeder. Blijf 5 minuten roeren tot een stevige pudding is ontstaan. Meng er de pasta doorheen en kleur eventueel nog iets groener met een druppeltje kleurstof. Laat afkoelen.
  3. Kneed het deeg lichtjes door en verdeel in 2 stukken.
  4. Vet een tulbandvorm goed in en druk er voorzichtig het eerste stuk deeg in. Maak er met je vingers een soort kuil in en vul met de pistacheroom.
  5. Maak de randjes van het deeg, waar geen vulling zit, vochtig en druk er de rest van het deeg op. Zorg ervoor dat de vulling echt bedekt is door deeg.
  6. Dek af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  8. Plaats de tulband in de oven en bak in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. Controleer of het deeg gaar is door er met een prikker in te prikken. Komt deze er schoon uit dan is het deeg gaar.
  9. Neem uit de oven, keer om op een rooster en laat afkoelen.
  10. Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met het water en de kleurstof. Blijf roeren tot een net lopende massa is ontstaan. Blijft het te dik, voeg dan een druppel water toe.
  11. Lepel het glazuur over de stol. Snijd aan tafel open, zodat de vulling zich toont.

TipEventueel kun je de verse gist vervangen door gedroogde gist.

Ingrediënten

  • 500 g kristalbloem
  • 2 dl lauwwarme melk
  • 1 groot ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 5 g zout
  • 30 g verse gist
  • 50 g roomboter (op kamertemperatuur)
  • 50 g geroosterde pistachenoten
  • 70 g gedroogde cranberries

Voor de vulling:

  • 100 g geleroompoeder
  • 250 ml water
  • 2 flinke el pistachepasta

Voor het glazuur:

  • 100 g poedersuiker
  • 1 el water
  • druppeltje groene kleurstof

Publicatie datum: 31 januari 2024