Spaanse kikkererwtenstoof met mosselen

Ook voor een stoofgerecht lenen kikkererwten zich prima. Deze Spaanse stoof bestaat naast kikkererwten uit uien, tomaten en mosselen. Smaakmakers als witte wijn, paprikapoeder en verse peterselie maken er een uitgebalanceerd geheel van.
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Spoel de gedroogde kikkererwten af. Doe in een ruime kom en schenk er koud water over tot de kikkererwten ruim onder water staan. Voeg 1 theelepel baking soda toe en laat afgedekt 12 uur in de koeling wellen.
  2. Giet de kikkererwten af. Zet ze op met schoon water en de overige baking soda. Kook ze in 1 tot 2 uur gaar tot je ze makkelijk kapot kunt drukken, maar ze niet helemaal tot moes gekookt zijn. Giet de kikkererwten af en bewaar wat van het kookvocht.
  3. Verhit de olie en bak hierin de ui op middelhoge stand lichtbruin. Voeg het paprikapoeder en knoflook toe, bak 1 minuut mee en blus af met de wijn. Laat de wijn kort koken en voeg dan de tomatenblokjes toe. Stoof alles 30 minuten op een laag vuur met het deksel op de pan. Voeg na 15 minuten de kikkererwten toe.
  4. Schep over in een ruime (mossel)pot en voeg de mosselen toe. Laat met het deksel op de kookpot op middelhoog vuur in 5-7 minuten opengaan. Voeg peper naar smaak toe. Verdeel alles over borden of schalen en bestrooi met de peterselie. Lekker om zo te eten met een stuk brood of rijst.

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde kikkererwten
  • 3 el olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 el paprikapoeder
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 kilo mosselen, afgespoeld
  • 6 takjes peterselie, de blaadjes grof gesneden

Publicatie datum: 18 september 2023