Zeeuwse oester met asperge en crème van bieslook en peterselie

Zeeuwse oester met asperge, gemarineerd met citroen, sjalot, crème van peterselie en bieslook
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges en kook deze in ruim water met zout.
  2. Als de asperges zijn afgekoeld, snijd er 2 in lange dunne banen en de andere 2 in fijne blokjes.
  3. Verwarm de zonnebloemolie tot 60°C en draai in een keukenmachine de bieslook en peterselie helemaal fijn in de olie (ongeveer 3 minuten). Laat de kruidenolie afkoelen.
  4. Meng de sushiazijn, Griekse yoghurt en het gepasteuriseerd eiwit en voeg hier een beetje zwarte peper aan toe.
  5. Draai dit fijn in een keukenmachine en voeg al draaiende 170 gram van de afgekoelde kruidenolie druppelsgewijs toe.
  6. Blancheer de zeekraal enkele tellen in kokend water en koel deze terug in ijswater.
  7. Snipper 1 banaansjalot ragfijn en meng deze met de fijne blokjes van asperge en wat gesneden bieslook.
  8. Maak dit mengsel aan met sap van 1/4 citroen en een klein beetje citroenrasp.
  9. Smeer het bricdeeg/filodeeg licht in met zonnebloemolie en bak het deeg circa 10 minuten af in de oven onder druk onder een bakmatje of bakpapier tot deze goudbruin is.
  10. Open de oester met een oestermes en maak deze los. Doe hier een theelepel van de aspergeblokjes met citroen en banaansjalot in.
  11. Doe enkele van de dungesneden aspergebanen in de oester.
  12. Zet m.b.v. een spuitzak of spuitflesje een mooie dot kruidenmayonaise in de oester.
  13. Garneer de oester af met enkele takjes zeekraal, het deegkrokantje en wat mustardcress.

Ingrediënten

  • 4 Zeeuwse oesters
  • 4 witte asperges
  • 1 banaansjalot
  • 1 citroen
  • 200 g zonnebloemolie
  • ¼ bos peterselie
  • ¼ bos bieslook
  • 30 g sushiazijn
  • 40 g Griekse yoghurt
  • 45 g gepasteuriseerd eiwit
  • 10 g zeekraal
  • 1 plak bricdeeg/filodeeg
  • mustardcress 

Publicatie datum: 18 september 2023