Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen. Door op ‘Akkoord’ te klikken accepteer je alle cookies. Lees meer
Wijzig je voorkeur via de ‘Cookie-instellingen’ onder aan de pagina. Lees het
Cookiebeleid
voor meer informatie.
Deze cookies zijn nodig voor de basisfunctionaliteiten van de website en zijn daarom standaard ingeschakeld.
Met deze cookies meten we het gebruik van de website en wordt het mogelijk gemaakt om je een persoonlijkere ervaring te bieden, gebaseerd op je interesses en bestelgedrag. Schakel je deze cookies in, dan kan dat leiden tot een betere ervaring.
Met deze cookies krijg je relevante advertenties en andere content aangeboden op basis van jouw interesses.
Snijd een stukje van de verse gember af en rasp dit met schil zeer fijn op een rasp. Weeg ongeveer 2 theelepels af.
Doe dit samen met 2 theelepels rietsuiker in een ruime pot die zeer goed schoon is gemaakt en voeg er 35 cl (3,5 dl) koud water aan toe. Roer goed door en dek de pot af met een stukje kaasdoek of een passeerdoek. Zet vast met een elastiek.
Plaats de pot op een relatief warme plaats in de keuken of als het echt koudere dagen zijn bijvoorbeeld dicht bij de cv-ketel.
Voeg gedurende 7 dagen iedere dag 2 theelepels geraspte gember en 2 theelepels rietsuiker toe aan je gingerbug. Roer goed door en dek weer af met de doek. Zorg ervoor dat de rand van de pot goed schoon blijft.
Na enkele dagen zul je merken dat de massa begint te pruttelen en krachtig gaat ruiken, dit is de bedoeling.
Verwarm de 8e dag 4 dl water met 400 gram rietsuiker en breng tegen de kook. Laat zachtjes pruttelen tot de suiker is opgelost.
Neem van het vuur, voeg 3,6 liter water toe en laat het geheel volledig afkoelen.
Giet de gingerbug op een passeerdoek en knijp er zo veel mogelijk van het vocht uit.
Voeg dit vocht samen met het sap en de rasp van de citroenen toe aan het afgekoelde suikerwater.
Giet in een grote pot, dek af met een schone doek en laat 2 dagen fermenteren op een warme plek.
Verdeel het gemberbier over petflessen, maar vul deze niet helemaal af. Er zal namelijk heel veel koolzuur ontstaan en dat heeft ruimte nodig. Gebruik nooit (!) glazen flessen, deze zullen exploderen. Sluit de flessen met een dop en plaats ze op een warme plaats. Laat ze ongeveer 3 dagen staan.
Voel iedere dag of de fles nog in te knijpen is. Is de fles zo hard dat dit niet meer lukt, dan is het gemberbier klaar en kan de fermentatie gestopt worden door de flessen in de koelkast te plaatsen.
Drink het gemberbier ijskoud of gebruik het als basis voor de lekkerste mocktails, cocktails of zelfs als een marinade voor bijvoorbeeld ceviche.