Desemstarter

Een basis om zelf desembrood te bakken
Gang
Bijgerecht

Bereidingswijze

  1. Meng in een schone kom 200 g volkorenbloem met 200 g water en meng lichtjes door. Het dient zeker geen gekneed deeg te worden, eerder een papje.
  2. Schep in een grote pot, dek af met een stukje kaasdoek of een schone doek en zet op een koele plaats (ongeveer 15°C) weg.
  3. Voeg de volgende dag 50 g volkorenbloem en 50 g water toe en meng kort door. Dek opnieuw af en zet weer weg.
  4. Herhaal dit proces gedurende in totaal 7 dagen. Na ongeveer 4-5 dagen zul je merken dat de starter zuurder begint te ruiken (het krijgt de geur van yoghurt) en het volume neemt toe. Ontstaat er vocht op je desemstarter, gooi dit dan weg.
  5. Heeft de starter na 7 dagen een frisse zuurgeur en is het tot ‘leven’ gekomen, dan is deze klaar om er brood mee te bakken. De desemstarter kun je nu eenmaal per week blijven voeden om deze ‘in leven’ te houden. Ga je minder vaak brood bakken, plaats het dan in de koelkast. Haal het 2 dagen voor je opnieuw brood wilt bakken uit de koelkast en voed opnieuw met 50 g bloem en 50 g water. Een desem kan niet rechtstreeks vanuit de koelkast gebruikt worden. 

Ingrediënten

  • 500 g volkorenbloem
  • 500 ml water

Publicatie datum: 18 september 2023