Lamsbout met krieltjes en wortels

Ook al zo’n fantastische klassieker: lamsbout uit de oven. Hij wordt gekruid met rozemarijn en salie, begeleid door worteltjes en krieltjes en geserveerd met een heerlijk fris kappertjes-muntsausje.
Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
6

Bereidingswijze

  1. Snijd de lamsbout open en bestrooi met peper en zout. Leg de rozemarijn en de salie erin, vouw de bout weer dicht en zet vast met keukentouw. Bestrooi de buitenkant ook met peper en zout en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Leg de bout op een bakplaat en zet 15 minuten in een oven van 180ºC.
  2. Blancheer de krieltjes en worteltjes 5 minuten. Snijd de krieltjes door. Verdeel de krieltjes en wortel over de bakplaat rond de bout, besprenkel met nog 2 eetlepels olie. Zet nog circa 40 minuten in de oven. Laat het vlees 15 minuten rusten.
  3. Maal de munt in een blender met de kappertjes, citroensap en de rest van de olie glad en breng op smaak met peper en zout. Serveer dit frisse mengsel bij het vlees en de groenten.

Ingrediënten

  • 1 lamsbout zonder been (ca. 1 kilo)
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 takjes salie
  • 6 el olijfolie
  • 1 kilo krieltjes, schoongeboend
  • 750 g gemengde worteltjes, geschild
  • 10 takjes munt, de blaadjes geplukt
  • 2 el kappertjes
  • 1 citroen, uitgeperst

Publicatie datum: 18 september 2023