Vegan borrelplank

Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Breng een ruime pan met water aan de kook en kruid het water rijkelijk met zout en peper.
  2. Pers het sap uit de citroenen en voeg toe aan het water. Houd de uitgeknepen citroenen apart.
  3. Verwarm de oven voor op 160 °C. Pak de bollen knoflook in met aluminiumfolie en pof ze 30 minuten, zodat ze volledig zacht worden.
  4. Snijd de steel van de artisjok en snijd ongeveer ⅓ van de bovenkant van de artisjokken af. Snijd met een kartelmes de buitenste, harde bladeren eraf.
  5. Smeer de artisjokken rondom helemaal in met de uitgeknepen citroenen en leg direct in het hete water. Leg er een bord op, zodat ze volledig onder worden geduwd.
  6. Kook de artisjokken ongeveer 25-30 minuten. Test met een mesje of de bodem zacht is, dan zijn de artisjokken goed. Neem uit het kookvocht en laat gedeeltelijk afkoelen.
  7. Rooster ondertussen de kikkererwten in een scheutje olijfolie en voeg er het paprikapoeder aan toe. Kruid met zout en peper.
  8. Snijd de schil van de gekonfijte citroen ragfijn en voeg toe aan de kikkererwten. Neem van het vuur.
  9. Smeer de 2 soorten hummus sierlijk op een schaal en verdeel er de kikkererwten en de granaatappelpitjes over.
  10. Leg er de artisjokken en de gepofte knoflook bij.
  11. Gebruik de gepofte knoflookteentjes als een soort dip, net als de hummus. Je kunt de blaadjes van de artisjok dippen en vervolgens afknabbelen. Als laatste kan de bodem worden opgegeten.

Ingrediënten

  • 2 artisjokken
  • 2 citroenen
  • 2 bollen knoflook
  • 100 g uitgelekte kikkererwten
  • ¼ gekonfijte citroen
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 4 el Hoemoes koriander-limoen
  • 4 el Hoemoes ras el hanout
  • 4 el granaatappelpitjes
  • Scheutje olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Publicatie datum: 18 september 2023