Risotto met tomatenbouillon, gefrituurde uien, truffel en notenolie

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Breng voor de tomatenbouillon de groenten, kruiden en specerijen met 1,5 liter water in een soeppan aan de kook en laat 1 uur zacht koken. Giet door een zeef en druk de tomaten een beetje uit zodat er flink wat tomatenvocht in de bouillon komt (zonder dat het echt een soep wordt). Breng de bouillon op smaak met zout. Vul indien nodig aan met water tot 1,5 liter.
  2. Snijd de kerstomaatjes in en blancheer ze 10 seconden. Koel ze af in ijswater, verwijder de schilletjes en droog ze op keukenpapier. Meng met de olijfolie, bestrooi met peper en zout en zet apart.
  3. Verhit voor de risotto de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de sjalotten 5 minuten op lage stand. Voeg de rijst toe en bak 2 minuten mee. Blus af met de wijn en laat de wijn helemaal opgenomen worden. Voeg al roerend steeds een flinke lepel tomatenbouillon toe en laat hierin de rijst in 20-25 minuten gaar worden. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Meng voor de uiringen de bloem met het paprikapoeder, voeg er al roerend net zoveel bruiswater aan toe tot je een beslag hebt met de dikte van yoghurt. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. Haal de uiringen los. Haal ze door het bloemmengsel en daarna door de panko. Frituur ze in 3 minuten goudbruin in olie van 170ºC. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi naar smaak met selderijzout.
  5. Frituur de salieblaadjes in de olie in 20 seconden knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Bak de kerstomaatjes kort in een droge hete pan (ze mogen een beetjes schroeien). Serveer de risotto met de kerstomaatjes, de gefrituurde uien, de truffel, salie en besprenkel alles met de notenolie. Serveer onmiddellijk. 

Ingrediënten

Tomatenbouillon:

  • 1 prei, in stukken
  • 1 rode ui, gehalveerd
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 stengels selder, in stukjes
  • 4 takjes dragon
  • 4 takjes peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 stuks foelie
  • 1 kilo trostomaten, gehalveerd
  • Gebakken tomaatjes:
  • 12-16 gele kerstomaatjes
  • 1 el olijfolie

Risotto:

  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 400 g Carnarolirijst
  • 1 klein glas witte wijn

Gefrituurde uien:

  • 6 el bloem
  • 2 tl gerookt of mild paprikapoeder
  • bruiswater, naar eigen inzicht
  • 1 grote zoete ui, in ringen van ½ cm
  • 4 el panko
  • 1 liter frituurolie
  • selderijzout

Garnering:

  • 20 blaadjes salie
  • evt. 1 zomertruffel, in flinterdunne plakjes
  • 2 el walnotenolie

Publicatie datum: 18 september 2023