Reebok met appel, braam en hollandse aardappeltortilla

Gang
Hoofdgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter, schep het witte schuim eraf, schenk het botervet in een andere pan en laat het vocht achter in de pan. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ½ centimeter. Verhit de geklaarde boter en bak hierin de aardappelen op hoge stand in 5 minuten goudbruin. Voeg na 3 minuten de ui toe. Giet alles door een zeef en vang de boter op. Meng het aardappel-uimengsel met de eieren en de peterselie. Voeg zout naar smaak toe. 
  2. Verhit een ovenvaste koekenpan met wat van de geklaarde boter en zet er 4 rvs kookringen (van ongeveer 8 cm) in. Verdeel het aardappelmengsel over de ringen, druk wat aan en bak op middelhoge stand 2 minuten. Zet de pan met de ringen gedurende 20 minuten in een oven van 180ºC.
  3. Doe de stroop en juttersbitter in een steelpan en breng aan de kook zodat er wat alcohol verdampt. Voeg 200 ml water toe en laat zacht koken. Voeg de partjes appel toe en laat 15 minuten zacht garen.
  4. Bestrooi de biefstukjes met zout. Verhit wat van de geklaarde boter en bak hierin de biefstukjes 4 minuten rondom. Leg op een vuurvaste schaal en zet 2 minuten in de oven bij de tortilla. Schenk het vet uit de pan en verwarm de wildfond in de pan. Laat de biefstukjes buiten de oven 5 minuten rusten (onder aluminiumfolie).
  5. Snijd de tortilla’s los van de vormen en snijd ze doormidden. Verdeel ze over 4 borden. Snijd de biefstukjes door en leg ze erbij. Schep de bramen door de appel en warm even door. Verdeel over de borden. Schep er wat wildfond over en garneer met de Basilicum Cress.

Ingrediënten

  • 3 el appel-perenstroop
  • 6 el juttersbitter
  • 2 kleine elstar appels, zonder klokhuis, in partjes
  • 8 biefstukjes van de bout van de reebok (ca. 50 g per stuk)
  • 100 ml wildjus
  • 20 bramen
  • 1 bakje Basilicum Cress (koppert cress)
  • Tortilla:
  • 1 kilo boter
  • 800 g vastkokende aardappelen
  • 2 middelgrote uien, in reepjes
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 4 takjes peterselie, fijngehakt

Publicatie datum: 18 september 2023