Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen. Door op ‘Akkoord’ te klikken accepteer je alle cookies. Lees meer
Wijzig je voorkeur via de ‘Cookie-instellingen’ onder aan de pagina. Lees het
Cookiebeleid
voor meer informatie.
Deze cookies zijn nodig voor de basisfunctionaliteiten van de website en zijn daarom standaard ingeschakeld.
Met deze cookies meten we het gebruik van de website en wordt het mogelijk gemaakt om je een persoonlijkere ervaring te bieden, gebaseerd op je interesses en bestelgedrag. Schakel je deze cookies in, dan kan dat leiden tot een betere ervaring.
Met deze cookies krijg je relevante advertenties en andere content aangeboden op basis van jouw interesses.
Afhangen. Dep de vis goed droog en veeg eventuele bloedresten weg. Steek een haak achter de staart en hang hem enkele dagen in de koeling.
De kop. Snijd de kop van de vis. Breng in een steelpan de mirin, sake, sojasaus en suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Bestrijk de viskop met de saus en zet deze ongeveer 15 minuten in een oven van 180ºC. Keer af en toe en bestrijk dan met de saus. Serveer onmiddellijk uit de oven en pluk er zoveel mogelijk eetbaars vanaf.
Staartstuk. Snijd de staart van de vis en frituur deze eventueel als chips. Snijd de achterkant van de vis en snijd het staartstukje bij tot de graat, zodat je een soort ‘schenkel’ hebt die je in zijn geheel kunt braden. Bestrijk rondom met 1 eetlepel olijfolie, bestrooi met peper en zout en leg hem vervolgens op wat takjes rozemarijn gedurende 10 minuten in een oven van 180ºC. Serveer en besprenkel met vers citroensap.
Moten. Snijd de achterkant van de vis in traditionele moten en halveer deze eventueel. Bestrooi met peper en zout. Verhit 1 el olie met de boter en bak hierin de moten 2 minuten per kant. Laat even rusten en serveer.
Filets. Snijd de filets van de overige vis en verwijder het vel. Schraap het vel schoon en bak het tussen bakpapier en 2 bakplaten knapperig. Snijd het dikste deel van de filet in sashimi. Hak de zeesla fijn en rasp er mierikswortel overheen. Meng door elkaar en serveer bij de rauwe visfilet.
Overige filets. Serveer het vettere deel van de filets rauw, geroosterd met dezelfde saus als de kop of gezouten en gerookt. Verhit voor deze laatste bereidingswijze rookmot in een rookoven en rook hierin de vis gedurende ongeveer 4 minuten warm. Serveer lichtjes afgekoeld en met een eenvoudige salade met olijfolie en citroensap.
Ingrediënten
1 Kingfish
2 el mirin
2 el sake
2 el sojasaus
2 tl suiker
3 el olijfolie
3 takjes rozemarijn
1 citroen
10 g gezouten boter
1 plukje verse zeesla, gespoeld en geweld in koud water