Groenten in zoutkorst

Gang
Bijgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. 

  1. Klop het eiwit op met behulp van een handmixer of in de keukenmachine en meng er het grof zeezout en de tarwebloem doorheen. Voeg er de specerijen of verse kruiden naar keuze aan toe en meng nog kort. Het zal nu gaan aanvoelen als nat zand. 

  1. Was de groente met schil grondig en dep zeer goed droog. 

  1. Leg de groente in een ruime ovenschaal en pak rondom in met de zoutkorst. Zorg ervoor dat het rondom helemaal is bedekt en er nergens gaten in zitten. 

  1. Plaats in de oven en pof tot de groente gaar is. 

  1. Breek aan tafel de korst open, haal er de groente uit en snijd de schil eraf. Snijd in porties en besprenkel met een beetje goede olijfolie, fleur de sel en specerijen naar keuze.

  1. Deze techniek is toepasbaar op vele soorten groente, zoals knolselderij, pastinaak, bieten en pompoen. Vanzelfsprekend is de bereidingstijd voor iedere groente anders en ook afhankelijk van de grootte van de groente.

  1. Houd voor een gemiddelde maat groente de volgende bereidingstijd aan:

  1. Pompoen: 110 minuten (gerookt paprikapoeder, salie, citroentijm, laurier, kerriepoeder …)
  2. Bieten: 85-90 minuten (verse rozemarijn, verse tijm, jeneverbes ...)
  3. Pastinaak: 50 minuten (gedroogde tijm, sinaasappelschil, komijnzaad, salie ...)
  4. Winterwortel: 45 minuten (venkelzaad, gedroogde dragon ...)
  5. Knolselderij: 90 minuten (laurierblad, tijm, citroenrasp ...)

Ingrediënten

  • 1 kg grof zeezout
  • 200 g eiwit
  • 2 el tarwebloem
  • stevige groente, naar keuze
  • specerijen of verse kruiden, naar keuze

Publicatie datum: 18 september 2023