Hangcultuurmosselen met een crème van venkel, gesmolten ibericoham, waterkers, mosterdzaad en krokant van venkelzaad

Gang
Voorgerecht
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. snijd de venkel en de aardappelen in stukken en kook volledig gaar in gezouten water. Giet af, laat goed uitlekken en draai glad in de keukenmachine met de roomboter en de Ricard
  2. leg de loempiavellen op een bakpapier en bestrijk met eiwit. Bestrooi met het venkelzaad en wat zeezout en vouw dicht. Leg er een tweede  bakpapier op en bak 15 minuten in een oven van 175 ºC
  3. was de mosselen en kijk ze goed na op slechte exemplaren. Fruit de sjalot met de knoflook aan in een beetje zonnebloemolie, zet het vuur hoger en voeg de mosselen toe. Blus af met de witte wijn en voeg de tijm toe. Neem van het vuur als de schelpen opengaan
  4. schil de zilveruitjes en bak deze in zonnebloemolie goudbruin en gaar. Kruid met peper, zout en olijfolie
  5. bewaar enkele kleine blaadjes waterkers, kook de groentefond met de slagroom op en haal deze van het vuur. Voeg hier de waterkers en de boter aan toe en mix  met de staafmixer tot een schuimige jus
  6. kook het mosterdzaad gaar. Verdeel de venkelcrème over de borden en steek er de mosselen en de zilveruitjes tussen. Laat de ham over het gerecht heen smelten en steek er stukjes van het venkelkrokantje tussen
  7. lepel er de waterkerssaus over en garneer met het mosterdzaad en de blaadjes waterkers.
  8. wijntip: Zuccardi Q Chardonnay (115909 / 5510444)

Ingrediënten

  • 2 venkels
  • 100 g bloemige aardappelen (geschild)
  • 1 tl pernod / Ricard
  • 25 g gezouten roomboter
  • 4 loempiavellen
  • 1 dl eiwit
  • 15 g venkelzaad
  • 800 g mosselen
  • 3 dl droge witte wijn
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 1 gehakt teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 12 plakjes ibericoham
  • 20 g mosterdzaad

  • voor de saus van waterkers:

  • 2 dl groentefond
  • 3 dl 40%  slagroom
  • 70 g roomboter
  • 12 zilveruitjes
  • 1 bos waterkers

Publicatie datum: 18 september 2023