Zachte koekjes met Gruyère AOP

Gang
Bijgerecht
Aantal Personen
24

Bereidingswijze

  1. Kneed in een kom de bloem met 200 gram zachte boter en 200 gram geraspte Gruyère AOP. Voeg het zout, de peper, de pilipili en enkele lepels water toe en kneed tot een stevig deeg. Vorm het deeg tot een bal en zet 30 minuten koel.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit met een deegroller tot een lap van 1 cm dik. Steek 24 schijfjes van 5 cm doorsnee uit. Steek uit 12 koekjes in het midden een cirkeltje van 2 cm. Bestrijk de koekjes met eidooier en plaats ze op een ingevette bakplaat. Bak ongeveer 12 minuten in de oven.
  3. Vulling: meng in een steelpannetje de resterende 3 eidooiers met de room, het zout, de peper, de cayennepeper en de nootmuskaat. Laat op zeer zacht vuur indikken onder constant roeren. Laat kort afkoelen. Voeg de resterende boter en Gruyère AOP toe. Bestrijk de onderste helft van de gebakken koekjes met dit mengsel. Bedek met de uitgeholde koekjes.

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 200 g + 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g + 50 g Gruyère AOP, geraspt
  • ¼ tl pilipili in vlokken
  • 1 + 3 eidooiers, losgeklopt
  • 1 1/2 dl room
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • zout, peper

  • Metalen bakplaat met antikleeflaag

Publicatie datum: 18 september 2023