Gevulde appeltjes met olijfolie-ijs

Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Kook de olijven op in de suikerstroop en laat ze een nacht staan. 
  2. Pulseer 50 g van de olijven met de rozijnen in de foodprocessor, voeg het amandelmeel toe en draai tot een spijsachtige structuur ontstaat.
  3. Vul de appeltjes met deze spijs. Kwast ze in met gesmolten boter en rol ze dan door de suiker zodat ze rondom met suiker bedekt zijn. Bak de appel-tjes 10-15 minuten in een oven van 175ºC (pas op dat ze niet te ver garen en uit elkaar vallen). 
  4. Draai de pistachenoten fijn.
  5. Maak met een ring rondjes van de gemalen nootjes op 4 borden. Zet er een lauwwarm appeltje naast. Garneer het appeltje met Honny Cress. Maak een quenelle van olijfolie-ijs op de gemalen nootjes en leg de overige olijven erbij. Spuit het schuim uit de sifon op het bord (het schuim vormt een saus, het blijft niet rechtop staan). Bestrooi de saus met een beetje gemalen nootjes.
  6. Voor het olijfolie-ijs:
  7. Kook suiker met honing, citroensap en water op. Laat af-koelen. Voeg xanthaan toe en los deze op met de staafmixer. Voeg dan de olijfolie toe en emulgeer met de staafmixer.  Draai er in de sorbetière een sorbet van.

Ingrediënten

  • 75 gr zwarte olijven zonder pit
  • 200 ml suikerstroop (1:1)
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr amandelmeel
  • 4 kleine handappels (bijv. elstar), geschild en uitgehold
  • 50 gr gesmolten boter
  • kristalsuiker
  • 25 gr gepelde pistachenoten, geroosterd
  • ¼ bakje Honny Cress
  • ½ recept schuimsaus van olijfolie
  • 100 gr suiker
  • 25 gr honing
  • 200 ml water
  • 1,5 gr xanthaan
  • 50 ml olijfolie geïnfuseerd met vanille en kardemom

Publicatie datum: 18 september 2023