Gâteau au yaourt et aux canneberges

Gâteau léger au yaourt et aux canneberges 

Cours
bouchée Dessert Brunch
Temps de préparation
20 minutes
Durée du four
55 minuten

Préparation

  1. Doe de cranberries met een heel klein scheutje water en 100 g kristalsuiker in een steelpannetje. Verwarm langzaam tot het begint te pruttelen.
  2. Ris de citroentijm en snijd de naaldjes ragfijn. Voeg toe aan de cranberries en laat verder pruttelen tot een compote is ontstaan. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 160°C.
  4. Klop met behulp van een handmixer in een kom de olie met 165 gram kristalsuiker, de eieren, citroensap en -rasp goed los.
  5. Voeg de yoghurt toe en meng goed door.
  6. Voeg er het gezeefde bakmeel aan toe en blijf zachtjes mixen tot een glad mengsel is ontstaan. Spatel er ongeveer de helft van de cranberrycompote doorheen.
  7. Vet een cakevorm goed in aan de binnenkant. Schenk er voorzichtig het beslag tot 2/3 in en plaats in de voorverwarmde oven.
  8. Laat ongeveer 55 minuten bakken. De cake is goed zodra deze goudbruin gekleurd is en een prikker er schoon uitkomt als je deze erin prikt.
  9. Laat de cake heel even rusten en haal dan uit de vorm door er een bord op te zetten en het geheel om te draaien.
  10. Plaats op een mooie schaal en top met de compote. Bestrooi eventueel nog met geroosterd amandelschaafsel en poedersuiker.

Conseil

Si les canneberges fraîches ne sont pas disponibles, les canneberges surgelées sont une alternative idéale 

Ingrédients

  • 300 g de canneberges fraîches
  • 165 g + 100 g de sucre cristallisé
  • 8 branches de thym citron
  • 120 ml d’huile de tournesol
  • 1,5 œufs
  • le jus et le zeste de 1/ 2 citron jaune
  • 200 g de yaourt grec
  • 200 g de yaourt grec
  • du sucre glace

Facultatif

  • des amandes effilées grillées

Date de publication: 13 novembre 2024