Marokkaanse donuts (sfenj)

Marokkaanse donuts met glazuur

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, suiker, gist, zout, rozenwater en sinaasappelrasp met elkaar.
  2. Voeg de lauwwarme melk toe en kneed met je handen goed door tot een soepel en plakkerig deeg is ontstaan
  3. Dek af en laat zo’n 10 minuten rusten. Kneed opnieuw door, gedurende ongeveer 5 minuten.
  4. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.
  5. Verwarm de friteuse voor op 170 °C. Zorg ervoor dat je schoon vet of olie gebruikt.
  6. Vet je handen lichtjes in met olie en vorm een mooi bolletje van het deeg. Maak er een gat in met je duim en blijf het deeg draaien en strekken tot een cilinder is ontstaan. Let op, het deeg krimpt nog tijdens het bakken, daarom mag het gat vrij ruim zijn.
  7. Laat voorzichtig in de hete olie zakken en draai na ongeveer 2,5 minuut om, zodat beide kanten egaal bruin bakken. Bak niet meer dan 3-4 donuts tegelijk.
  8. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  9. Roer het eiwit met de poedersuiker met behulp van een garde tot een gladde massa.
  10. Trek streepjes van deze glazuur over de donuts. Traditioneel worden de donuts opgehangen aan touwtjes tot ze verkocht worden en dan pas besprenkeld met het glazuur.
  11. Tip:
  12. De donuts zijn van zichzelf niet al te zoet. Wil je ze wat zoeter hebben, voeg dan nog wat extra suiker toe aan het deeg.

Ingrediënten

  • 350 g tarwebloem
  • 5 g bakpoeder
  • 25 g kristalsuiker
  • 5 g gedroogde gist
  • ½ tl zout
  • ¼ tl rozenwater
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 310 ml lauwwarme melk
  • 1 eiwit
  • 125 g poedersuiker

Publicatie datum: 18 september 2023