Crème brûlée van epoisseskaas

Pittige crème brûlée van kaas met compote van peer.
Aantal Personen
4

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 100 °C.
  2. Week de gelatine in ijskoud water.
  3. Verwarm de melk in een steelpan tot het kookpunt en neem van het vuur.
  4. Voeg beetje bij beetje de, in stukjes gesneden, kaas toe en blijf roeren tot de kaas volledig is opgelost.
  5. Knijp de gelatine goed uit en los op in de kaasmassa.
  6. Roer er de eidooiers goed doorheen en kruid lichtjes met een snufje zout en versgemalen peper.
  7. Schep de massa in vuurvaste schaaltjes of borden.
  8. Plaats in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 30 minuten garen. De crème brûlée is goed als deze stevig is als je het vormpje beweegt, maar nog wel enigszins meegeeft.
  9. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
  10. Maak ondertussen de compote. Schil hiervoor de peren en snijd mooie blokjes van een gedeelte van het vruchtvlees. Weeg 175 gram van deze blokjes af.
  11. Verwarm dit vruchtvlees met de steranijs en de geleisuiker in een steelpan tot het kookt en de suiker is opgelost. Roer goed door en neem van het vuur. Verfris met een beetje limoensap en -rasp en koel volledig terug.
  12. Snijd van de rest van de peer plakjes en steek eventueel uit. Marineer met limoensap en -rasp.
  13. Bestrooi de crème brûlée lichtjes met rietsuiker en brand mooi goudbruin af met behulp van een brandertje.
  14. Dresseer de compote en de plakjes peer op de rand van het bord en garneer met topjes atsina cress.
  15. Tip:
  16. Gebruik vuurvaste borden met een brede rand om de crème brûlée in te maken, dan kun je mooi de compote op de rand van het bord dresseren. Vanzelfsprekend kun je deze crème brûlée ook in kleine potjes maken.

Ingrediënten

  • 1 epoisseskaas
  • 3 dl volle melk
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 eidooiers (maat L)
  • 3 handperen
  • 2 steranijzen
  • geleisuiker speciaal
  • 1 limoen
  • enkele topjes atsina cress
  • rietsuiker
  • versgemalen peper
  • zout

Publicatie datum: 18 september 2023